Het hart van Buurtschap Centrum 2005

Blog

van de Denneweg

Inproc: koffie en thee met een rijke historie

Als er één winkel is met een rijke geschiedenis, is het wel Inproc. In 1853(!) startte Inproc op de Denneweg 14a als de ‘Indische Producten Centrale’. Alles wat uit de koloniën kwam, werd bij Inproc verkocht. In 1937 kocht een Joods gezin uit Duitsland de winkel. Zij mochten geen kapitaal meenemen en hoopten op deze manier hun kapitaal te kunnen behouden. Rond 1940/1941 zagen de eigenaren al dat het niet lang goed kon gaan en vluchtten ze naar de Joodse nederzetting in Nunspeet. De winkel werd ‘verkocht’ aan iemand uit de buurt. De opbrengst werd al die tijd netjes overgedragen aan de gevluchte eigenaren. De Joodse familie overleefde de oorlog en kon de winkel weer overnemen. Zij hebben de winkel kunnen houden tot 1967, daarna verkochten ze hem aan de familie Buys.

Inproc kreeg de sfeer en uitstraling, die de winkel tot op heden nog steeds heeft. Voor de familie Buys draaide het allemaal om producten aanbieden met aandacht. Alle koffie en thee werd vers gebrand, gemalen en gemengd. Er ontstond een eigen huismerk ’Melati’, dat nu nog steeds volop wordt verkocht.

De familie Buys runde de winkel tot 2005, waarna hij weer werd verkocht. Afgelopen jaar dreigde de winkel te sluiten, maar Inproc werd uiteindelijk op een opmerkelijke manier gered door een Chinees beeldje in de etalage. Het beeldje was eigendom van de familie Buys. De toenmalige eigenaar van Inproc nam contact op met dochter Krista Buys met de boodschap dat ze het beeldje moest komen halen, omdat de winkel ging sluiten. Dat kon zij niet zomaar laten gebeuren en zij besloot de winkel terug te kopen. Sinds kort is de winkel dus weer in handen van familie Buys en Krista volgt haar ouders vol trots en enthousiasme op. Ze draaide zelf als kind vaak mee in de winkel. Tot op de dag van vandaag komen er nog klanten, die destijds al bij haar ouders bestellingen kwamen halen.

Hoe bijzonder is dit verhaal?! Alleen daarom is Inproc al een bezoekje waard. En als je daar dan toch bent, probeer dan ook zeker even wat van de verse koffie en thee, die na al die jaren nog steeds met liefde wordt gemaakt!

Denneweg 63

www.inproc.nl